Kilde: Pixabay

En af de største fordele ved internettet er, at vi kan forme venskaber på kryds og tværs af lande, aldre og meninger. Det er nu nemmere end nogensinde før at finde personer eller grupper online, der deler ens interesser, og at finde ud af, hvad andre går rundt og synes. Det er nærmest garanteret, at du kan finde andre online, der har lyst til at være sammen om lige præcis de ting, du har på hjerte – ligegyldigt hvor generisk eller hvor niche, det er.

INTERNETTET KAN VÆRE BÅDE SOCIALT OG ASOCIALT

Mennesker er sociale væsener. At være en del at et fællesskab er altafgørende for at vi trives og studier viser, at det at være en betydningsfuld del af en social gruppe faktisk er mindst ligeså vigtigt for os, som fundamentalt fysisk velvære.

Særligt unge mennesker erklærer sig mere ensomme end nogensinde før; en tendens der nok til dels skyldes udbredelsen af personlige mobiler, sociale medier og andre facetter af internettet, som kan være med til at give fornemmelsen af, at man ikke rækker til, og at andre har mere fyldestgørende, glamourøse liv end en selv. Såkaldte ‘ekkokamre’ online kan også føje til en skadelig følelse af, at man ikke passer ind eller holdes udenfor, som set i ekstrem form i bevægelser som ‘incel’-kulturen.

Internettet kan dog også sagtens være del af løsningen, hvis nogen føler sig ensomme, kunne tænke sig flere venner eller bare har et brændende behov for at finde et fristed, hvor man kan nørde ud over en nichehobby eller en serie, som ingen ser.

Kilde: Pixabay

INTERNETTET SOM FRISTED OG MØDESTED

Hvis du føler, at noget af det passer til dig, så er det bare at gå i gang online, for der er onlinerum nok til alt og alle. På sider som DeviantArt, Tumblr og Archives of Our Own deler især unge mennesker sin kreativitet og danner mindre private grupper, man kan skabe videre sammen med. Online gaming er blevet en veletableret måde at være sammen med andre på online, og der er efterhånden venskaber i den virkelige verden, der begyndte takket være onlinespil, der nu er tyve år gamle. Det er selvfølgelig også muligt at være del af onlinefællesskaber og dele sine interesser på et mere overfladisk men underholdende plan ved at tage del i alt fra sportsvæddemål til kommentardiskussioner på alt fra nyhedssider til fodboldblogge.

En af fordelene online er, at man kan være anonym, hvis man ønsker det, og faktisk mener nogle unge, at man kan være mere sig selv online end i virkeligheden. Selvom internettets anonymitet også kan gøre det lettere at slippe afsted med asocial adfærd, kan det ligeledes være med til, at man kan tale om ting, som man ikke tør eller har lyst til at snakke om med familie, venner eller andre, man færdes omkring. Sider som Reddit, en af verdens største hjemmesider, kan bruges både smalt og bredt og mere eller mindre anonymt til diskussion af alt fra nyheder til animeserier, og man kan snakke problemer igennem med andre mennesker verden over eller dele de skøre tanker, man får i brusebadet om morgenen.

Selvfølgelig er det vigtigt at passe på, at de onlinerum, man finder, er sikre at færdes på såvel som positive og imødekommende – man skal jo kunne lide at være der. Men dem er der altså også rigeligt af.