Mange danskere lider desværre af en eller anden form for allergi. Der findes allergener rigtig mange steder i vores hverdag, der kan give store gener for allergikere, hvis man ikke tager sine forholdsregler. Heldigvis er der mange måder, hvorpå, støv af og gør rentive renere luft og bedre indeklimasonenoveværelse mere allergivenligt.e gener, hvis man ikke tager sine for man kan gøre et vigtigt rum som soveværelset mere allergivenligt.

Allergivenlige dyner og puder

En udbredt allergi er allergi for støv og husstøvmider. De lever i puder og dyner, og får optimale betingelser, hvis ikke både dyner, puder og sengetøjet vaskes ofte og i høj nok temperatur. Udover at lufte dynerne og vaske ofte og varmt nok, kan særlige dyner og puder i mere allergivenlige materialer, måske også være svaret. I de dyner og puder har husstøvmiderne endnu dårligere betingelser end i almindelige dyner og puder, og giver altså pluspoint i bogen til dem der lider af støvallergi.

Pollenallergi og soveværelset

Er du en af de hundredtusindvis af danskere, der lider af pollenallergi, er pollensæsonen den værste sæson på året. For at gøre sengetiden en mere behagelig oplevelse, er der flere forholdsregler man kan tage her. Når man har vasket sengetøj, skal det ikke hænges til tørre udenfor, da pollenpartiklerne kan sætte sig og dermed komme med indenfor og irritere dine slimhinder. Tør i stedet tøjet indenfor, og gå i bad om aftenen, så alle pollenpartiklerne fra dagens løb, ikke følger med ind i soveværelset.

Luft ud, støv af og gør rent

Dårligt indeklima og beskidte omgivelser er ikke rart for en allergiker. Udover de gode husråd om rengøring og udluftning, skal man også overveje kvaliteten af ens seng. Der er forskellige meninger om hvorvidt det er en god eller dårlig idé at have opbevaring under sengen, da sengen ikke udlufter og affugter så nemt med opbevaring under. Her er det en god idé at vælge en fritstående seng med ben, da det gør det nemmere at gøre rent under sengen. Fokusér på en seng af god kvalitet, der er tilpasset dine individuelle sovebehov. Læs mere her om blandt andet kontinental senge.

Særlige planter kan give renere luft og bedre indeklima

Har du allerede gjort dit for at opnå et bedre og behageligere indeklima for dig som allergiker? Så kan et ekstra pift være at vælge luftrensende planter til soveværelset. Vi tilbringer mange timer i sengen hver dag, og kroppen udskiller mange døde hudceller og væsker i løbet af natten. For eksempel har Aloe Vera planten en luftrensende effekt, og er derfor oplagt at stille i soveværelset. Derudover er Svigermors Skarpe Tunge og nyrebregnen også kendt for deres luftrensende effekter. Det man til gengæld skal undgå af planter i soveværelset, er meget parfumerede planter, der kan irritere allergikeres slimhinder.

Ekstra tips til det allergivenlige soveværelse

  • Vent lidt med at rede sengen efter du er vågnet, så får sengen tid til at affugte.
  • Undgå åbne reoler, skohylder og bogreoler i soveværelset, da de er som magneter for støv.
  • Glem ikke at rense gardinerne, da de ofte også tiltrækker meget støv.

Hav ikke for meget varme på i soveværelset, da husstøvmider elsker en atmosfære på 25 grader. Hold hellere soveværelset nede på 20 grader.