Mange planter laver korn eller frø, som bruges til at lave mel. Her er nogle af de mest almindelige:

  1. Hvede (Triticum spp.): Hvede er den mest udbredte kornsort til melproduktion, og der findes mange forskellige typer hvedemel, herunder hvidt mel, fuldkornsmel og durumhvedemel.

  2. Rug (Secale cereale): Rugmel bruges ofte til rugbrød og andre typer mørkt brød.

  3. Byg (Hordeum vulgare): Bygmel bruges sjældnere end hvedemel og rugmel, men kan findes i nogle specialprodukter og traditionelt bagværk.

  4. Majs (Zea mays): Majsmel og majsstivelse bruges i mange forskellige typer madlavning og bagning, især i det amerikanske køkken.

  5. Havre (Avena sativa): Havremel laves af malet havre og bruges i bagværk og grød.

  6. Ris (Oryza sativa): Rismel bruges i mange asiatiske køkkener og er også en populær ingrediens i glutenfri bagning.

  7. Sorghum (Sorghum bicolor): Sorghummel bruges i visse traditionelle retter i Afrika og Indien og er også populært i glutenfri bagning.

  8. Boghvede (Fagopyrum esculentum): Boghvedemel bruges i forskellige traditionelle retter, især i Østeuropa og Asien, og er populært i glutenfri bagning.

  9. Quinoa (Chenopodium quinoa): Quinoamel er et nyere og populært valg, især inden for glutenfri og sundhedsfokuseret bagning.

  10. Teff (Eragrostis tef): Teffmel bruges traditionelt i Etiopien til at lave injera, en type surdejspandekage.

  11. Amaranth (Amaranthus spp.): Amaranthmel er en anden gammel kornsort, der bruges i forskellige typer bagning, især i glutenfri kost.

  12. Spelt (Triticum spelta): En gammel hvedeart, der er blevet populær igen på grund af sin nøddeagtige smag og høje næringsindhold.

  13. Emmer (Triticum dicoccum): En anden gammel hvedeart, som bruges i specialmel til bagning og madlavning.

  14. Kamut (Triticum turgidum polonicum): En gammel kornsort, også kendt som Khorasan-hvede, der bruges til bagning og madlavning.

  15. Millet (Panicum miliaceum): Milletmel er populært i afrikanske og asiatiske køkkener og bruges også i glutenfri bagning.

  16. Linser (Lens culinaris): Linsmel bruges i forskellige retter, især i det indiske køkken til at lave ting som dosas og pakoras.

  17. Chiafrø (Salvia hispanica): Chiafrø kan males til mel og bruges i bagning, ofte som en glutenfri mulighed.

  18. Hamp (Cannabis sativa): Hampemel er lavet af malede hampefrø og er rig på protein og fibre.

  19. Sojabønner (Glycine max): Sojamel bruges i mange asiatiske retter og som en proteinrig ingrediens i bagning.

  20. Kikærter (Cicer arietinum): Kikærtemel, også kendt som gram- eller besanmel, bruges i mange mellemøstlige og indiske retter.

  21. Kastanjer (Castanea spp.): Kastanjemel bruges især i italiensk og fransk madlavning til kager og brød.

  22. Taro (Colocasia esculenta): Taromel bruges i visse tropiske og subtropiske områder til bagning og madlavning.

  23. Arrowroot (Maranta arundinacea): Arrowrootmel bruges som fortykningsmiddel og i glutenfri bagning.

  24. Triticale (× Triticosecale): En hybrid mellem hvede og rug, der bruges til både fødevarer og dyrefoder.

  25. Cassava (Manihot esculenta): Cassavamel, også kendt som tapiokamel, bruges i mange tropiske områder og er populært i glutenfri bagning.

  26. Lotusfrø (Nelumbo nucifera): Lotusfrømel bruges i visse asiatiske retter og desserter.

De typer med grøn skrift bliver alle brugt til at fremstille glutenfri mel af. Havre er ikke markeret med grøn, da det meste havre er “forurenet” med glutenholdige korn, og derfor ikke glutenfri. Skal du købe havremel som skal være uden gluten, skal det stå på produktet at det er glutenfrit.