Når det er tid til at hive pløkkerne op og finde sig et nyt sted at bo, er der mange ting man skal huske. Lige så vel, som at boligen gerne skal have et pænt ydre, der skaber en god energi, lige så vel skal energiforsyningen også være god i det ejerskiftende hjem.

I dag er det et krav hos mange bolig- og andelsboligforeninger, at der udføres et el-eftersyn, når man som ejer skal til at sælge sin bolig. Og selvom det kan virke spøjst, at man står til ansvar for kabler og ledninger, som man aldrig har rørt ved, er det alligevel vigtigt at få et eltjek, hvis man er interesseret i en ejerskifteforsikring.

Hvad er en elinstallationsrapport?

Elinstallationsrapporten har til formål at klarlægge de fejl og mangler, der måtte være ved de undersøgte elinstallationer i boligen. Disse fejl og mangler er, ligesom fejl og mangler i tilstandsrapporten, ikke omfattet af en eventuel ejerskifteforsikring, og må derfor søges udbedret. Det skal derfor klarlægges imellem køber og sælger, om dette udbedres fra sælgers side, eller om det modregnes prisen.

Uden en elinstallationsrapport er det ikke muligt for køber at forholde sig til de eventuelle fejl og mangler. Derfor er sælger også fuldt erstatningspligtig, hvis det viser sig, at der er nødvendige udbedringer, der må foretages. Da dette kan blive en dyr affære, bør man som sælger anskaffe sig et el-eftersyn, men også en ejerskifteforsikring. Ring for et el-eftersyn hos Andelsvurderinger.dk

Hvad er ejerskifteforsikring?

Selvom el-eftersyn ikke er lovpligtigt i Danmark, får langt de fleste boligejere alligevel foretaget et, når de skal sælge. Et eltjek er nemlig et krav, hvis man ønsker en ejerskifteforsikring, der dækker for de fejl og mangler, som måtte have fulgt med boligen.

Hvis man som sælger ikke har anskaffet sig en ejerskifteforsikring inden salget, vil man således være erstatningspligtig for de mangler, som der måtte være bl.a. i forhold til elinstallationer. Det kan hurtigt løbe op i mange tusind kroner. El-eftersynet koster derimod kun imellem 1500 og 2300 kr. Der kan derfor være mange penge at spare, hvis man anskaffer sig en ejerskifteforsikring. Men den kræver som sagt et eltjek, og en dertilhørende rapport.

Hvor længe gælder et eftersyn?

Da det kan være svært at sige, hvor længe det tager at sælge en bolig, er det vigtigt at du er opmærksom på, hvornår din installationsrapport bliver ugyldig. Gyldigheden varer et år fra eftersynet bliver foretaget.

Den korte gyldighedsperiode er bl.a. med til at sikre, at eventuelle udbedringer, som sælger måttet have fået foretaget, kan fremgå af den nye elinstallationsrapport. Den har dog også til formål at se om yderligere installationer er blevet indlemmet i boligen. Husk derfor at få et nyt eftersyn, hvis gyldigheden skulle løbe ud.