Det første leveår går simpelthen så stærkt – det vil alle forældre højst sandsynligt kunne nikke genkende til. Man føler lige, at barnet er kommet til verden, og lige pludselig er der gået et helt år, og man står over for barnets første fødselsdag. Og lige præcis det der med, at det er den første af noget, har ekstra stor betydning. Er du i vildrede med hensyn til barnets første fødselsdag, så find inspiration her.

Mange bliver overperfektionistiske omkring barnets første fødselsdag

Det første sæt tøj, de første skridt, den første tand, det første ord og ikke mindst den første fødselsdag. Det er en slags milepæle, som er store begivenheder i barnets liv – og ikke mindst forældrene, som står stolte på sidelinjen. Vores børn betyder alt for os, og derfor har vi også en tendens til at puste ting rigtig meget op. I stedet for en lille intim fødselsdagsfest, så tænker rigtig mange i de helt store baner.

Der skal inviteres en masse familie, laves 17 slags kager og pyntes op til den store guldmedalje. Det er vigtigt, at tingene passer sammen – at farverne spiller og det hele ser perfekt ud. Alt skal stå snorrelige. Den der følelse af, at man er nødt til at gøre alt dette for at være de perfekte forældre, have den perfekte fødselsdagsfest og gøre alt perfekt, er blevet meget dominerende i vores samfund.

Der er ikke helt så meget fokus på nærværen og hyggen mere. Men det er netop nærvær og hygge, som barnet vil lægge mærke til og føle. Det 1-årige barn er højst sandsynligt fuldstændigt ligeglad med, hvilket tema, der er. Det er nok også ligeglad med, om der er 17 forskellige kager. Bare det, at få lov til at fedte med lagkage i de små barnefingre, er en stor oplevelse for barnet.

Inviter de nære familiemedlemmer, som har en tæt relation til barnet

I stedet for at gøre alt overdådigt og velegnet til de sociale medier, så tag den med ro. Det er ikke den første fødselsdag, der viser, hvor gode forældre man er. Det er det, man gør i dagligdagen, der tæller. Der er heller ikke så meget mening i at invitere en hel masse familiemedlemmer, som barnet ikke kender særlig godt. Små børn har svært ved at have en tæt relation sammen med mange mennesker. For fødselarens skyld, så kan man med fordel nøjes med at invitere de, som kender barnet rigtig godt.

Liv i nuet, slip stressen og føl den gode stemning til fødselsdagen

Husk også på, at barnet ikke selv vil kunne huske sin første fødselsdag. Barnet lever i nuet, er til stede og mærker og føler stemningen. Fokuser derfor på det – på stemningen. Lad være med at stresse over, at servietterne er blevet væk. Brug køkkenrulle i stedet eller nogle andre servietter. Sæt jer ned i børnehøjde og nyd dagen med den heldige fødselar. Alt det vilde med temaer, farver og masser af detaljer skal nok komme, når barnet bliver ældre og selv begynder at finde interesse i fester.

Hjælp gæsterne – skriv en detaljeret ønskeseddel for barnet

For at gøre det nemmere for gæsterne, så er det en fordel at lave en ønskeseddel. Derved undgår man, at barnet får noget, som ikke passer til dets udviklingstrin, ligesom man er sikker på, at barnet får noget, som forældrene har en fornemmelse af, vil interessere barnet. Man behøver ikke at overdynge den 1-årige med gaver. De bliver hurtigt mætte af indtryk og nye ting, så det er bedre at købe nogle få ting, som barnet virkelig vil komme til at bruge, end at købe et helt bjerg af legetøj, som blot ender i en stor rodebunke.