Vidste du, at når dit fly blev forsinket har du ret til kompensation? Det samme er gældende, hvis dit fly bliver forsinket. Men det er ikke alle flyforsinkelser dette er gældende for.

Der findes næsten intet værre end, når ens planer bliver ændret grundet uforudsete begivenheder. Flyforsinkelse er et af disse. Et par minutters forsinkelse er ikke det værste, men så snart vi nærmer os flere timers forsinkelse, så begynder bægeret af flyde over. Heldigvis kan man få erstatning, dog hvis denne forsinkelse er over 3 timer. Der er nemlig helt specielle flyforsinkelse regler gældende for, hvornår man er berettiget til erstatning.

Hvornår kan jeg få erstatning?

For at der er tale om en real erstatningssag er der visse kriterier der skal opfyldes. Disse blev vedtaget tilbage i 2004, under det der er bedre kendt som EU Forordningen nr. 261, denne opdateres løbende, og senest blev dette gjort i 2015.

I 2012 blev en banebrydende dom vedtaget, som lyder på, at en passager der har været udsat for en flyforsinkelse på mindst 3 timer har ret til økonomisk kompensation. Det er dog ikke alle der er klar over, at de rent faktisk har retten til at få erstatning, hvis flyet er mindst 3 timer forsinket.

Dette er ikke det eneste kriterie. Den europæiske forordning indeholder yderligere, de krav der skal være gældende for, at der er en sag. Et andet kriterie lyder, at flyforsinkelsen ikke skyldes en ekstraordinær omstændigheder.

Min flyforsinkelse skyldtes uvejr, kan jeg stadig få erstatning?

Hvis ovenstående lyder som den forklaring du fik på din flyforsinkelse, så er der ingen medhold i dit ønske om erstatning. Hvis en flyforsinkelse eller aflysning skyldes dårligt vejr hører dette under ekstraordinære omstændigheder. Dette er årsagerne for forsinkelser som ikke berettiger kompensation.

Da denne type årsager er ude for flyselskabets kontrol, er de ikke lovgivningsmæssigt tvunget til at give erstatning. Under ekstraordinære omstændigheder finder man blandt andet, terrorangreb, sabotage, birdstrike, naturkatastrofer og strejke hos flyselskabets personale, eksempelvis, kabinepersonale, piloter, lufthavnsmedarbejdere mv.

Hvor kan jeg så få i erstatning?

Størrelsen på din erstatning ved sas flyforsinkelse afhænger af, hvor langt flyveturen er. Dette beregnes i kilometer; Hvis flyveturen er under 1.500 km kan man forvente at få højst 1.860 kroner i erstatning, hvis den er mellem 1.500 og 3.000 km kan man få op imod cirka 3.000 kroner per passager, slutteligt, alt over 3.500 km kan give højst 4.470 kroner.

Husk, at forsinkelsen skal være i mindst 3 timer før man kan få kompensation. Hvis flyforsinkelsen er på mindst 2 timer, så er det muligt at få et gratis måltid og forfriskninger, samt gratis telefonopkald.

Et tredje kriterie der skal være gældende for at kunne få erstatning er, at flyselskabet skal være registreret i Europa, ellers vil den europæiske forordning ikke være gældende.

Hvordan tæller man flyforsinkelsen?

Dette er et af de afgørende faktorer for om du er berettiget erstatning eller ej. De fleste flyselskaber tæller flyforsinkelsen til flyet lander eller til det står stille, men faktisk tælles flyforsinkelsen til det punkt når dørene åbner og passagerne får lov til at forlade flyet.

Endeligt, beregnes flyforsinkelsen således, at den forventede landingstid sammenlignes med den aktuelle, og hvis forskellen her er over 3 timer, så er passagerne berettiget til kompensation.