Godt placeret træværk er nogle af de få ting, som virkelig kan få din have til at stråle, uanset om det er en terrasse eller blot møbler. De flere hjørner og objekter giver meget mere liv og substans, og det kan virkelig være forskellen mellem en kedelig og en fantastisk have. Modsat er der dog ikke noget værre end en have fyldt med råddent eller slidt træ. Træ indenfor kan behandles på mange måder, men det kan være en god idé at bruge træolie udendørs.

Hvad er træolie, og hvordan vælger du det rigtige?

Hvis ikke man giver sit træværk en vis mængde behandling, så vil det hurtigt både miste sin skønhed og gå i forrådnelse. For at stoppe dette kan man bruge træolie på udendørs træværk, hvilket i høj grad vil forlænge træets levetid.

Træolien udendørs har, ganske enkelt, flere forskellige funktioner. Det er vandafvisende, så regn ikke længere skader træet. Det beskytter mod solens UV-stråler, og så beskytter det mod eventuelle svindrevner. Sørger du for at påføre træolien udendørs cirka hvert andet år, så vil der normalt ikke være de store problemer med træværket, og dets levetid vil være væsentlig forøget.

Træolien udendørs er dog ikke kun beskyttende, men også forskønnende. Det får nemlig træets karakter til at træde mere ud, så især årringene er både er mere synlige og mere farverige. Eftersom det er noget, som man kommer til at se på – nu hvor det er træolie til udendørs brug, så skal det jo næsten også være kønt.

Hvordan bruger du træolie?

Der er dog nogle ting, som du skal være opmærksom på, før du begynder at bruge din træolie udendørs, for at det overhoved har en effekt. Det første, som du skal tænke på, er hvilken træsort, som du vil behandle. Forskellige træsorter har brug for forskellige olier, og det er heller ikke ligegyldigt, om det er en ædel træsort eller ej.

Det er dog ikke nok at være opmærksom på, hvilken træsort dit møblement eller terrasse er lavet af. Du er nemlig også nødt til at forberede træet på at blive behandlet med olien. Er træet lakeret, malet eller lignende, så vil olien ikke have den store effekt, så det er du nødt til at slibe af først. På samme måder skal du også vaske træet, og fjerne alt hvad der kunne være af eksempelvis alger og skidt. Er det noget meget vejrbidt træ, så kan det også ske, at du er nødt til at slibe træet, indtil du finder et frisk lag.

Det sidste, som du skal tænke på, er vejret, når du vil påføre olien. Det er trods alt træolie til udendørs brug, og det medfører også nogle problemer. Både træet og vejret er nødt til at være tørt, og det kan være en god idé at vente, til det ikke har regnet i op til en uge. Derfor skal du også vente i op mod 6 timer, efter du sidst har vasket træet, til du påfører olien.